Twee spaties na een punt?

Opperspatiegoeroe René mailde me over het volgende:

Hallo David,

Via spatiegebruik.nl kreeg ik een mail met de volgende vraag:
“Hier in België leeft een gerucht dat er na een punt op het einde van de zin twee spaties dienen te worden gebruikt. Kunt u mij vertellen of dit een regel is?”

Nou bestaat die regel in het Nederlands volgens mij niet; na een zinseindepunt komt gewoon één spatie. Maar ergens las ik dat het in direct mail wel zinnen met twee spaties mag scheiden. Nou heb ik om een of andere reden het idee dat jij wel wat weet over het schrijven van teksten voor direct mail… weet jij ook wat van een eventuele regel voor het gebruik van twee spaties na een punt?

Ik ben benieuwd… 😉

Groeten,

René

Ik heb al heel veel voor DM geschreven, maar van deze regel heb ik echt nog nooit gehoord. Het enige wat me te binnen schoot was dat de DTP-er soms een extra spatie zet als de letters van een bepaald font anders te dicht bij elkaar komen te staan. Leesbaarheid is dan natuurlijk het belangrijkste, maar dat geldt niet alleen voor DM. Ik zou dus echt niet weten waar dit ‘gerucht’ op gebaseerd is. Hebben jullie een idee?

15 Comments

 1. zegt

  De oorsprong van de dubbele spatie na een punt komt van het typen op een ouderwetse schrijfmachine. Volgens de BIN-normen moesten na een punt twee spaties volgen. Alle schrijfmachineletters zijn even breed en daarom moest meer ruimte gecreëerd worden tussen zinnen. Op de pc hoeft/mag dat niet meer, maar het blijft hardnekkig. Het eerste wat ik doe, als ik een te lay-outen tekst ontvang, is al die dubbele spaties eruit halen.

 2. zegt

  Mijn oudere collega’s vertelden mij dat ze dat vroeger ook zo geleerd hebben op school.
  Ik haal die spaties er ook asap uit. En daarna de hoofdletter “U”… you know what I mean…

 3. zegt

  Is dat niet ook een soort Anglicisme? In Amerikaanse boeken zie je het nog wel. Erger vind ik trouwens Teletekst, dat géén punt gebruikt na iedere zin. Uit ruimtebesparing, maar zoooo lelijk! Nog erger: mensen die punten gebruiken in koppen, maar ook mensen die uitroeptekens of vraagtekens aan het eind van een zin vooraf laten gaan door een spatie, ter accentuering. Zo gruwelijk !

 4. zegt

  In de BIN-normen stond inderdaad dat er na een punt twee spaties gebruikt moesten worden. Maar die regel is een jaar of vijf geleden aangepast.
  Ik heb inderdaad wel vaker gehoord dat men in Amerika ook de gewoonte heeft om twee spaties te gebruiken na een punt.
  Op teletekst gebruikt men wel een punt na iedere zin, maar gebruikt men vervolgens geen spatie. Dat is echter niet vanwege ruimtebesparing, maar het heeft een technische oorsprong. Zie: http://www.spatiegebruik.nl/sos_teletekst_onzetaal.html

 5. zegt

  In Frankrijk is het de gewoonte om na een haakje openen en voor een haakje sluiten een spatie te zetten. Alsook voor dubbele punten en uitroep- en vraagtekens. Ik zit dat dan dwangmatig te’corrigeren’in de Franse teksten die ik aangeleverd krijg. Dit is een soort misplaatst purisme, want het blijven natuurlijk Franse teksten. Wat mijn Franse spellingchecker dan wél weer elke keer zeurt, is dat ik juist geen spaties rond aanhalingstekens mag gebruiken. Zoals rond het woord ‘corrigeren’ eerder in deze tekst. Vanzelfsprekend sla ik ook die dwingende aanwijzing steeds krachtig in de wind. Want wij weten het nu eenmaal beter dan die Fransen.

 6. zegt

  @Krek: lees in je eigen tekst ….te’corrigeren’in de Franse teksten…..
  Kijk naar die spaties, dat is toch lelijk, zo krap?

 7. zegt

  Na een url een vraagteken gebruiken in email is ook zo reuze irritant, sommige zelfdenkende e-mailprogramma’s denken dat de vraagteken in de url hoort, en voegen het toe in de hyperlink… Hyperlink stuk. Spatie ervoor is dan een optie, of je kopij herschrijven natuurlijk

 8. Hobbes zegt

  Dat is niet waar pascal. In België worden er verschillende methodes aangeleerd. Het verschilt gewoon van leerkracht tot leerkracht. Maar twee spaties na de komma is wel de grootste stierenstront dat ik ooit heb gehoord :)

  Zelf heb ik het opgezocht en ben tot de volgende conclusie gekomen:
  In belgië zijn de normen dat er na elk leesteken slechts één spatie komt. Maar inderdaad, vroeger, zoals hierboven ergens vermeld, werden er twee spaties gebruikt omdat dit vrij onduidelijk was op een schrijfmachine. Op de pc hoeft dit niet meer omdat er minder ruimte zit tussen de letters dan tegenover de schrijf machine.

  Besluit:
  Na elk punt, komma, uitroepteken, vraagteken, dubbele punt enzovoort, slecht één spatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *